Børnevaccine frikendt for at give autisme
7. november 2002
Dansk undersøgelse af en halv million børn viser, at der ikke er sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme

Af Rasmus Kragh Jakobsen

En stor dansk undersøgelse viser, at der ikke er en sammenhæng mellem autisme og MFR-børnevaccinen imod mæslinger, røde hunde og fåresyge. Vaccinen kom under mistanke da den engelske læge A.J. Wakefield i 1998 offentliggjorde et studie af 12 børn, hvoraf otte havde udviklet autisme kort efter de var blevet vaccineret.
»Det er en 'levende' vaccine dvs. med svækkede vira. Og man ved, at f.eks. mæslingevirus i sjældne tilfælde kan give hjernebetændelse,« siger lægen Kresten Meldgaard Madsen, der har stået for det danske studie.
Wakefields studie vakte en vældig faglig debat over hele verden, hvor forekomsten af autisme er steget voldsomt gennem det seneste årti, men indtil den netop offentliggjorte undersøgelse har alle studier bygget på indicier.
»Vores studie viser, at risikoen for autisme er lige så stor i den gruppe af børn som fik vaccinen og den gruppe, der ikke fik den,« siger han.

Gode danske registre
Forskerne fra Center for Epidemiologisk Grundforskning på Aarhus Universitet og fra Statens Serum Institut har offentliggjort deres resultater i The New England Journal of Medicine. Statistikkerne for 537.303 danske børn født i perioden 1991 til 1998 er blevet undersøgt, og det har kun kunnet lade sig gøre, fordi vi i Danmark har så gode registre.
»Skulle man lave noget tilsvarende i USA ville det være ubetaleligt,« siger Kresten Meldgaard Madsen.
Forskerne har simpelthen kunnet samle tallene fra hver enkelt praktiserende læge og se, hvilke børn der har fået hvilken vaccine. I Danmark har man brugt den samme MFR-vaccine siden 1987 og der har, ifølge Kresten Madsen, ikke været flere at vælge imellem. Med cpr-nummeret i hånden har forskerne kunnet koble vaccinationsoplysningerne med tal fra Psykiatrisk Centralregister, og bestemme præcis hvilke børn, der senere fik en autismediagnose. Ud af den godt halve million børn blev 82 procent vaccineret, mens ca. 96.000 børn ikke fik vaccinen. Forskerne har nu vist, at tre ud af 1.000 børn udviklede autisme, og at det er den samme andel for begge grupper. Dermed kan de med stor sikkerhed frikende MFR vaccinen. Siden Wakefields studie har stadig flere forældre undladt at få deres børn vaccineret, og forskerne håber, det nye studie kan genetablere tilliden til børnevaccinerne.
»Det er utrolig skadeligt at lade være med at vaccinere. Min generation kender ikke til mæslingedødsfald, men mine forældres generation gør, og de ville ikke være i tvivl. Mæslingevirus giver en ud af 2.000 hjernebetændelse og en ud af 20 lungebetændelse,« siger Madsen.
Studiet vil uden tvivl vække opsigt i hele verden, hvor man har meget svært ved at sætte fingeren på hvilken faktor, der ligger bag dem kraftige stigning i forekomsten af autisme. Der er ingen, som med sikkerhed ved, hvad stigningen skyldes, men det kan kun have to årsager; enten kunstige faktorer som ændrede diagnosekriterier eller en miljøfaktor. De fleste eksperter i Danmark hælder til den første mulighed og fremlægger en række gode argumenter, som at diagnosekriterierne er udvidet siden 1994, at der er større opmærksomhed omkring sygdommen, at diagnosen er 'attraktiv', fordi den udløser behandling. Men ingen vil afvise en miljøfaktor.

Copyright © Rasmus Kragh Jakobsen og Dagbladet Information