Bioterror og vacciner
15. maj 2005
Af Rasmus Kragh Jakobsen

I USA har der fra før 11. september 2001 været et stadig stigende ønske om at forsvare sig mod biologisk krigsførelse. Administrationen indså at landet var stort set uden beredskab og har sat så mange penge ind på at løse problemet, at der er opstået en hel industri omkring bio-defence. Efterretningerne kender de kun selv, men baseret på den ønskeseddel regeringen har sat op er det ting som miltbrand, kopper og pest man frygter og derfor ønsker vacciner imod.
Koppevirus har ellers været udryddet i mange år, men to steder i verden - det tidl. Sovjetunionen og USA - har man opbevaret virus under beskyttede forhold. Flere rapporter har imidlertid afsløret, at man ikke nøjedes med at opbevare virus, men har forsøgt at udvikle forskellige biologiske kampstoffer. Efter murens fald frygter amerikanerne åbenbart, at koppevirus kan være endt i de forkerte hænder.
Herhjemme er Bavarian Nordic det klart største firma og i et samarbejde med Pentagon, hvor den amerikanske regering har financieret en stor del har de udviklet en ny koppevaccine, som alle kan få - ved tidligere vacciner er der op til 25 pct. af befolkningen som ikke kan tåle vaccinen.
Flere andre firmaer udvikler vacciner der kan være interessante for bio-defence. ACE Bioscience i Odense er sprunget ud fra Syddansk Universitets foregangsmand på masse-spektrometri området, Peter Roepstorrf. Det første menneskets immunforsvar 'ser' er bakteriernes overfalde og at vaske overfladeproteiner af bakterier kan ACE Bioscience hurtigt bestemme gode mål for en vaccine, som de selv kan udvikle. De fokuserer på Campylobacter, der fremkalder farlige diahrréer a la Salmonella, og som terrorister kan frygtes at hælde i vandforsyningen.
Symphogen i Lyngby har en unik teknik til at lave såkaldte polyklonale antistoffer, der kan bruges som medicin til at rense blodet for giftstoffer, virus og bakterier. Symphogens produkt er fri for de bivirkninger vacciner ofte har, men giver ikke en immunitet efter behandling. Firmaet fokuserer på rhesus inkompatibilitet, men er ifølge direktør Kirsten Dreyer også godt i gang med et produkt mod koppevirus.
Flere andre danske firmaer satser på vacciner og antistoffer mod f.eks. cancer og allergi og repræsenterer en stor videnssamling i Danmark f.eks. Pharmexa, Alk Albello og Genmab.
Endelig er Statens Serums Institut den største danske producent af vacciner og direktør Nils Strandberg Pedersen fortæller, at man har nok koppevaccine til at vaccinere hele den danske befolkning to gange, men at man ikke har tænkt sig at drive forretning på det område.

Copyright © Rasmus Kragh Jakobsen og Dagbladet Politiken A/S www.pol.dk