Lys-leder til døren
10. november 2003

Kampen om datastrømmen raser uden for din dør, og flere håber at spinde København ind i et lynhurtigt fibernet, der åbner for fremtidens digitale medier.

Af Rasmus Kragh Jakobsen

Under København breder flere net af lyslederkabler sig, i takt med at boligforeninger og firmaer siger ja tak til tilbuddet om billigt og hurtigt internet. De nye net er en revolution i forhold til de almindelige kobberkabler, fordi mængden af data, der kan flyttes over lysledere, får kobberet til at ligne en ladcykel ved siden af en supertanker.
Det er et af regeringens mål, at Danmark skal være en førende IT-nation, og hurtige internetforbindelser til befolkningen er et vigtigt skridt på vejen. Ifølge en ny rapport fra IT- og Telestyrelsen har 600.000 danskere og virksomheder i dag en højhastighedsforbindelse, og mange flere er på vej.
Rapporten skriver også, at der findes alternativer til lyslederteknologien som f.eks. udbygning af kabel-TV-nettet, internet via el-kablerne, trådløse radioforbindelser, nye generationer af ADSL, men »ingen anden kendt teknologi åbner for sådanne muligheder [som lysledere]«.

Kortene tæt til kroppen
TDC, der i praksis sidder tungt og godt på kobberet i de traditionelle telefonkabler, er ikke længere alene på markedet. Lysledernettene bliver skabt af nye firmaer, som i første omgang rider med på bølgen af hurtige internetforbindelser, men i anden omgang slås om først at få spundet hovedstaden ind i det bedste og videst udbredte net. TDC holder kortene tæt ind til kroppen og vil ikke fortælle, hvordan de ruster sig til fremtiden, eller hvad de mener om de nye lysledernet.
Det vil til gengæld et af de firmaer, GlobalConnect, der lægger lysledere over hele landet og har et stort net under det meste af København.
»Vi regner med, at markedet er på ca. 4 mia kr. i hele Danmark over fire år, hvis der ses på kabel, TV-stationer m.m. Vores potentielle andel ligger nok på ca. 5 pct.,« siger markedschef i GlobalConnect Claus Dindler. GlobalConnects forretningskoncept er udelukkende at lægge selve lyslederkablerne og derefter tilbyde højhastighedsforbindelser til alle, der ønsker at bruge dem. De er med andre ord i baggrunden, når det gælder om at kapre internet-, telefon- og TV-kunder, men kan så til gengæld lukrere på at levere kabler til alle.

En formue i svøb
I København har Kabelnettet også lagt lyslederfibre og ifølge deres hjemmeside allerede forbundet 25.000 hustande på Nørrebro.
»Vi følger godt købmandskab og trækker fiber, efterhånden som boligforeninger slutter sig på,« siger direktør Kim Nielsen, der gerne vil gå lidt stille med dørene.
Men teleanalytiker Torben Rune fra Netplan er ikke i tvivl. »Deres lysledernet bliver en formue værd,« siger han.
»De nye og moderne kabler rummer mange flere muligheder end de gamle telefonkabler.«
Det, Torben Rune tænker på, er fremtiden og de seneste års snak om mediekonvergensen, hvor computeren, TVet, DVD-afspilleren m.m. smelter sammen til en og samme størrelse. For at det skal lykkes, skal man kunne sende f.eks. digital-TV direkte til hustandene via internetkablet, og det kræver store og hurtige dataoverførsler.
»Det vil gå ligesom med hestekræfter i biler. Man går ikke op i hestekræfter længere. Nu er det, om bilen har klimaanlæg og airbags,« siger Torben Rune.
»Transmissionsnettet vil bare være der ligesom vandrør, el og radiatorer i dag, og så betaler man en lav grundpris. Det, folk vil snakke om, er, hvilke tjenester man skal have.«

Copyright © Rasmus Kragh Jakobsen og Jyllands Posten
www.jp.dk