Fremtiden går gennem lokalnet
10. november 2003

Din forenings nye lokalnet bliver en vigtig faktor i fremtiden.

Af Rasmus Kragh Jakobsen

Netop nu er magtstrukturerne for teledataoverførsel TV, telefon og internet ved at ændre sig, og der er en stor chance for, at du er med til at presse udviklingen frem. 70.000 andelsforeninger i Århus og København er ifølge Finn Marcher fra Telestyrelsen interesseret i bolignet, og fra flere sider vurderes det, at op mod halvdelen af lejlighederne i København vil være koblet på internettet via et fælles netværk om 3-5 år. Det vil åbne for nye muligheder, fordi lokalnettene er i stand til at overføre så store datamængder, at både internet, telefon og TV kan løbe direkte ind i lejligheden over internettet i stedet for gennem antennen eller telefonnettet.
»Et lokalt netværk vil være et meget stærkt aktiv for en forening, fordi det giver frit valg på et konkurrencepræget marked, ligesom vi kender det fra mobiltelefoner,« siger direktør Kim Nielsen fra Kabelnettet.
Det understreges af, at TDC netop har meddelt, at man fremover vil satse målrettet på telefoni over internettet, IP-telefoni. Det til trods for at IP-telefoni er en skarp konkurrent til TDC's kerneområde, fordi man i princippet ringer gratis, når internettet er betalt.
»Om fem år vil der måske være 500.000 brugere i Danmark,« siger Lars Torpe Christoffersen, direktør for TDC Totalløsninger, i personalebladet Aspekt. Han vurderer, at telekoncernen skal med på vognen nu, hvis ikke TDC skal »revurdere hele vores model for, hvordan vi driver televirksomhed«.

Gratis telefoni
Gratis telefoni over internettet bruges allerede med PC-programmer som MS Messenger, ICQ og Skype. TDC vurderer dog, at teknologien skal modnes endnu et par år og frem for alt gøres enklere, før det bliver rigtig udbredt. For boligforeninger med en stor fælles internetforbindelse vil IP- telefoni ligge lige for om ikke ret lang tid.
Men de store båndbredder vil ikke kun ændre telefonien. Nye tjenester inden for TV, radio, film og nyheder er også nærliggende.
»Det jeg tror for alvor kommer til at trække, er High Definition TV (HDTV) de smarte store flade skærme på væggen, som koster 30.000 kr. Om to år vil de nå ned under prisen for et almindeligt TV, og så vil alle have sådan et,« siger teleanalytikeren Torben Rune fra Netplan.
»Problemet er, at signalet fra antennen ikke er godt nok, så billedet ser sløret og grumset ud. Man kan få et meget bedre signal over internettet, og derfor er min teori, at HDTV vil presse båndbredden op, så man kan se TV via sin internet- forbindelse. Det vil samtidig få TV-kanal-begrebet til at forsvinde, fordi vi vil få en palet på flere tusinde kanaler fra hele verden.«
Spørgsmålet er, hvor lang tid der vil gå.
»Fem til syv år,« spår Rune, men andre er ikke så sikre.
»Teknologien skal nok nå det, men problemet er de store rettighedshavere som f.eks. Warner Brothers. De er endnu ikke interesseret i at leje deres film ud over nettet, og der er desuden en masse uafklarede juridiske spørgsmål,« siger Kim Nielsen.
»Men måske kommer det, når presset bliver stort nok. Når alle ungerne alligevel henter T3 gratis over internettet, vil de måske bøje sig.«
Det er den situation musikbranchen har stået i, siden Napster første gang så dagens lys, og folk begyndte at dele musik gratis over internettet. I år er flere internet-musiktjenester, bla. Apples iTunes, begyndt at sælge musik på nettet for ca. en dollar pr. nummer eller 10 dollar for en hel CD, og det kan være, musikken her har vist vejen for filmbranchen.
Præcis hvordan det kommer til at gå og især hvor hurtigt, er svært at spå om.
Men der er enighed om, at lokalnettene er et vigtigt skridt på vejen mod en ny sammensmeltet datastrøm af telefoni, TV og internet, og at priserne vil gå ned.


Copyright © Rasmus Kragh Jakobsen og Jyllands Posten www.jp.dk