Stealth choppers
15. maj 2005
Af Rasmus Kragh Jakobsen

Har du set Vietnamfilmen 'Dommedag Nu' med Marlon Brando husker du helt sikkert scenen med den gale cowboyoberst fra Texas, der lader musikken fra Wagners Valkyrieridt blæse for fuld drøn samtidig med inden hans flyvende helikopterhær angriber en landsby.
Virkelighedens helikoptere vil faktisk meget gerne være fuldstændig lydløse og dér er det danske firma Noliac på vej med en teknologi der er næsten ligeså vild som obersten i filmen.
Noliac fremstiller elektroniske dele kaldet piezo-elektriske komponenter heriblandt ekstremt små elektriske aktuatorer. Kender du ikke en elektrisk aktuator kender du sikkert hydrauliske aktuatorer, som man f.eks. bruger til hæve/sænke borde og gravkøer. De piezo-elektriske aktuatorer er sådan set bare en mikroversion, der kan udvide sig og bevæge ting helt præcist i nanometer skala. Det bliver bla. brugt til kameraer og mikroskoper, men Noliac kan også bruge dem til at vippe tippen af rotorbladene. Hvorfor nu det? Jo, hvis man vipper spidsen af rotor bladet i takt til rotationen (ca. 50 gange i sekundet) kan man få bladet til at hoppe over luftbølgen fra det foregående rotorblad og det reducerer helikopterens karakteristiske støj dramatisk. Militært kan det være vejen til lydløse stealthhelikoptere og civilt kan det fjerne en kæmpe støjgene.
Noliac udvikler produktet i samarbejde med det store britisk helikopterfirma Agusta Westland, der bla. har leveret EH101 helikoptere til Forsvaret.

Copyright © Rasmus Kragh Jakobsen og Dagbladet Politiken A/S www.pol.dk