Håndholdt sporhund
15. maj 2005
Af Rasmus Kragh Jakobsen

Forestil dig en gruppe af 100 mennesker bliver smittet af en dødelig infektionssygdom i en millionby. Der er nogle dages eller en uges inkubationstid, så hver person vil først ikke mærke noget. Antallet af mennesker de kommer i kontakt med og potentielt smitter inden de selv bliver syge er enormt. Fra morgenstunden spiser de kort med familien, tager på arbejde - en del af dem med offentlig transport, tilbringer hele dagen med kolleger, køber ind på vej hjem og strejfer masser af mennesker, henter måske børn siger hej til de andre og pædagogerne, kommer hjem igen med familien. Hvert familiemedlem har samme rutine. Skoler, børnehaver, busser, tog, arbejdspladser, idraætsklubber, venterum hos lægen osv. bliver en bombe hvor smitten spreder sig.
For at stoppe en epidemi har simulationer afsløret, at tid er den absolut vigtigste faktor, men hvordan spotter man en smittekilde inden folk bliver syge og går til lægen?
I det nordjyske har firmaet Thomsen Bioscience sammen med det svenske og danske forsvar udviklet en lille fiks maskine på størrelse med en PDA, der kan netop det. Den lille maskine kan opdage alle kendte mikroorganismer, hvis de er i luften. BWAC (Biological Warfare Agent Detection Chip) hedder teknologien og baserer sig på den relativt nye DNA-chip teknologi, hvor DNA fra mikroorganismerne afslører om der er tale om f.eks. SARS eller tuberkulose.
Thomsen Bioscience fokuserer i første omgang på militæret, men BWAC ligeså store anvendelsesmuligheder indenfor sygdomsdetektion i landbruget, detektion af f.eks. Salmonella indenfor fødevareområdet og i sundhedsvæsnet, hvor multiresistente bakterier tordner frem.
»DNA diagnostik kan gøre analysen på kort tid og billigt i forhold til andre på klinisk, veterinær og fødevare diagnostik,« siger Lars Thomsen.
Thomsen Bioscience er netop igang med at udforme det endelige produkt.

Copyright © Rasmus Kragh Jakobsen og Dagbladet Politiken A/S www.pol.dk