Historisk ældste selv-test
25. oktober 2011
Selv-test går i hvert fald tilbage til de gamle ægyptere, hvor fx graviditetstest er beskrevet i papyrusser kaldet Carlsberg og Berlin papyrusserne, som begge er 3.000 år gamle kopier af originaler, der er skrevet omkring år 2.500 fvt.
Af Rasmus Kragh Jakobsen
De ægyptiske læger beskriver, hvordan en kvinde kan vande korn af byg og spelt med sin urin og hvis hun er gravid, vil kornene spire. Men ikke nok med det, hvis byggen spirer er det en søn mens spelten vidner om en datter.
Nu kunne man jo tro, at det bare var overtro og ammestuesnak, men i 1963 testede Dr. Paul Ghalioungui og kolleger Ain Shams University i Kairo, Ægypten, den gamle test på moderne byg og hvede. De fandt, at mens urin fra både mænd og ikke-gravide kvinder hæmmer spiring fuldstændigt (0 pct. spirer), får urin fra gravide kvinder kornene til at spire i 28 ud af 40 prøver (70 pct.). De fandt dog ingen sammenhæng mellem kornsort og barnets køn. Forskerne foreslog, at tilstedeværelsen af hormonerne progesteron og østrogen modvirkede urinens normale hæmning af spiring.
Interessant nok var de første moderne graviditetstest fra 1920'erne ikke så langt fra ægypternes og testede også urin på levende organismer. Her afleverede en kvinde en urinprøve hos lægen, der sendte den til et laboratorium, hvor urinen blev sprøjtet i unge kaniner eller mus. De blev senere dissekeret og ovarierne undersøgt for ægmodning. Senere blev mus og kaniner afløst af frøer, som man ikke behøvede at slå ihjel, men blot kunne observere om de begyndte at lægge æg indenfor 24 timer. I Danmark blev frøerne først pensioneret i 1970'erne, hvor de første kemisk baserede graviditets-test kom frem.
Kilde: Ghalioungui, P., Khalil, S. and Ammar, A. R. "On an Ancient Egyptian Method of Diagnosing Pregnancy and Determining Foetal Sex." Medical History 7 (1963): 241-46.
De andre artikler i temaet: Overblik, Interview og Samfund
Copyright © Rasmus Kragh Jakobsen og Teknologirådet
|