Genomer/DNA - opskriften på livet
Historien om CRISPR: Nyuddannet forsker stjal opdagelsen fra bakterier
12. august 2018
Her er historien om, hvordan en lille mælkesyrebakterie og en nyuddannet molekylærbiolog viste vejen til århundredets måske største videnskabelige opdagelse.
De allerførste islændinges gener er fulde af overraskelser
31. maj 2018
Forskere har kortlagt arvematerialer fra de allerførste generationer af islændinge. Resultatet afslører blandt andet, at nutidens nordmænd er nærmere beslægtede med de tidligste islændinge end nutidens islændinge.

Willerslev i vild bedrift: Tre artikler i ét hug i verdens sejeste tidsskrifter
9. maj 2018
Det hidtil største studie af DNA fra gamle skeletter får store brikker til at falde på plads fra de sidste 11.000 år af vores historie.

Forskere begynder at løfte sløret for de sidste neandertaleres liv
21. marts 2018
Kortlægningen af fem nye arvematerialer fra neandertalere gør for første gang forskerne i stand til at begynde at tegne historien om neandertalernes sidste dage.

Skindet bedrager! Zebraer er meget mere forskellige end antaget
22. januar 2018
Dansk studie, der fuldstændig ændrer vores syn på zebraer, vækker begejstring i udlandet.
Døve mus kan høre efter CRISPR-genterapi
20. december 2017
Nyt muse-studie viser, at den revolutionerende CRISPR-teknik er meget lovende som behandling af arvelig døvhed - omend der stadig er behov for forbedringer
Dansk forsker afslører den afskyelige snemand
29. november 2017
DNA fra 9 ‘yeti-prøver’ af knogler, hår og lort stammer ifølge dansk forskning fra bjørne. Afsløringen beviser dog ikke nødvendigvis, at yeti'en ikke eksisterer, pointerer anden forsker.

Nyt neandertal-genom forbløffer forskerne
5. oktober 2017
Det lærer os både mere om neandertalernes liv, men også om vores eget og vores livsstilssygdomme, siger forskerne.

DNA bringer os tæt på menneskets forfader og ryster stamtræet
14. marts 2016
Kromosom-DNA fra 400.000 år knogler i Spanien bringer os for første gang helt tæt på den gådefulde art, som vi mennesker, Homo sapiens, er født fra. Fundet ryster den hidtidige teori.

Forskere finder menneskeligt tipoldebarn af neandertaler
22. juni 2015
Genomet fra en 40.000 år gammel kæbe fundet i Rumænien løfter dynen for et intimt møde med neandertalerne blot 200 år tidligere og viser, at det moderne menneskes parringer med tidligere mennesketyper var langt hyppigere end hidtil antaget.

Danske forskere omskriver historien: Europæerne blev født i bronzealderen
10. juni 2015
Med DNA fra 101 bronzealderskeletter omskriver danske forskere europæernes historie og viser, at europæere, som vi er i dag, i det store og hele blev skabt i bronzealderen, da et steppefolk indvandrede.

Den hvide mand er en overraskende ny 'opfindelse'
27. januar 2014
Forskere har kortlagt arvematerialet fra en 7.000 år gammel jæger-samler og fundet ud af, at han havde mørk hud som en afrikaner, men samtidig blå øjne. Hidtil har man troet, at den blå øjenfarve og den lyse hud fulgtes ad.
Komplet neandertal-genom fuld af sex og overraskelser
19. december 2013
Det første detaljerede neandertal-genom giver helt nyt blik ind i udviklingshistorien og afslører en glemt fortidsverden fuld af intelligente menneskevæsner. Næsten som en 'Lord of the Rings'-verden bare med sex på kryds og tværs. Genomet åbner samtidig for at finde den 'lille forskel', der gør mennesket til menneske.
Verdens ældste menneske-DNA antyder, at historien skal skrives om
4. december 2013
Forskere kortlægger 400.000 år gammelt DNA fra knogler i Spanien. Resultatet indikerer, at stort set al viden om vores forfædre er forkert.
Indianernes forfædre var europæere
20. november 2013
Danske forskere har kortlagt det hidtil ældste genom af et moderne menneske og fundet ud af, at de amerikanske indianere var - europæere. Fundet er 'vildt overraskende' og kaster både nyt lys over europæernes forhistorie og løser gamle gåder om koloniseringen af Amerika.
kartoffel med skimmel Danske forskere har kortlagt en af historiens værste dræbere
3. oktober 2013
Fra historiske botaniske samlinger kortlægger forskere arvematerialet hos sygdommen bag den store irske hungersnød. De viser, hvad der gjorde kartoffelpesten så rasende farlig - og hvorfor den stadig i dag koster milliarder at bekæmpe.
Lance Price Omskæring bremser HIV
26. juli 2012
Omskæring ændrer de bakterier, der findes på tissemanden. Det kan være grunden til, at omskæring bremser HIV, viser ny forskning.
Unikt gen-projekt i gang på Færøerne
4. juli 2012
Færøerne går som de første i gang med at kortlægge en hel befolknings arvemateriale. FarGen-projektet kan blive forbillede for personlig medicin i resten af verden.
Cancer celle angrebet af T celler Immun Terapi
- giver nye våben mod kræft
illustreret videnskab 12. august 2009
Forskerne arbejder på højtryk for at udvikle en behandling, som stimulerer kroppens immunforsvar til at udrydde kræftcellerne, uden at påvirke de raske celler. Immunterapi er det nye håb om en effektiv kræftkur – og behandlingen er tæt på at få sit gennembrud.
Phage angriber mælkesyre bakterie Bakterie mod virus
illustreret videnskab 26. marts 2009
Et stort mikrobiologisk gennembrud baner nu vej for både sikrere fødevareproduktion og bekæmpelse af multiresistens. Forskere har opdaget, at bakterier har et avanceret immunforsvar, der kan afsløre et virusangreb og dermed afgøre mikrobernes tvekamp...
mammut Mamuttens gener kortlagt
videnskab.dk 20. november 2008
For første gang har forskere kortlagt hele arvemassen hos et uddødt dyr. Det komplette mammut-genom giver håb om, at fortidsdyret kan klones og genopstå.
Ny test afslører diabetes-risiko
Illustreret Videnskab 30. august 2007
Med ny teknologi har forskerne fundet de arvelige faktorer for sukkersyge ved at skanne kromosomerne. Fremover vil en test således kunne afgøre, hvem der i særlig grad bør undgå en usund levevis og dermed nedsætte deres egen risiko for at udvikle diabetes.
Neanderthalgenomet kortlægges: 0,1 % gjorde hele forskellen
28. juni 2007
Forskere har kortlagt en stor portion arvemateriale fra en 38.000 år gammel neanderthalknogle ved hjælp af en ny banebrydende teknik. Den minimale genetiske forskel mellem vores nærmeste slægtning og os selv kan afsløre netop de gener, der gør os til mennesker.
FORSIDE ILLUSTRERET VIDENSKAB NR. 10/2007
Frontrunner for cancer vaccines
No 1 2007
Immune therapy is `hot' and in the forefront is a young biotech company, DanDrit Biotech A/S, bringing cancer vaccines from the lab to patients. (PDF)
Mennesket og chimpansen lå i langvarig skilsmisse
21. december 2006
Mennesket og chimpansen er i dag to adskilte arter, men sådan har det ikke altid været. Fundet af en fossil chimpansetand på Afrikas savanne og studier af chimpansens genom har afsløret, at vi blev ved med at blande gener. Splittet skete først, da den lille forskel mellem os blev for stor.
Hundens gener skal gøre os raske
15. juni 2006
Forskerne har nu kortlagt alt hundens arvemateriale og har dermed fået en genetikers drømmeværktøj. Med et nøje kendskab, hvilke gener der er årsag til særlige sygdomme hos hunde, er vejen nemlig banet for at finde de samme gener hos mennesket.
OBS Nomineret til IVAR prisen 2006

På sporet af ny naturlov
4. juni 2006
Forskere har opdaget, at en række komplekse fænomener fra internettet til cellens stofskiftenetværk deler den samme underliggende arkitektur.

Ugens mest læste på politiken.dk!

Ny redegørelse om patenter på gener og stamceller
21. september 2004
Etisk Råd er betænkelige ved patenter på menneskegener og stamceller og anbefaler en række betingelser i en ny redegørelse
Biologien skal kunne håndtere kompleksitet
17-18. april 2004
Det tredje pattedyrs genom er netop færdigt og lagt i databasen, men de store datamængder afslører i stadig højere grad, at der er brug for nye metoder for at forstå den levende natur
Milliarder af nye mediciner på Østerbro
4. januar 2004
Et nyt dansk biotek firma står til at revolutionere medicinalindustrien ved på 12 uger at producere flere nye potentielle lægemidler end hele industrien har gjort hidtil

Biologien må opgive sin uskyld
10. december 2001
Offentliggørelsen af pestbakteriens genomsekvens illustrerer nogle alvorlige dilemmaer, de biologiske videnskaber befinder sig i efter den 11. september (8698 tegn)
Der er guld gemt i den grønlandske is
11. februar 2002
Extremofile organismer, der lever i isen, gemmer på bioteknologisk guld (5419 tegn)
Livets bøger
7. januar 2002
Databaserne bugner med livets inderste hemmeligheder – de kan både bruges til medicin og til biovåben (4605 tegn)
Screening for mongolisme er for usikker
25. september 2002
Screening for Downsyndrom koster for mange normale fostre, og Danmark bør indføre den samme metode som i udlandet, mener danske forskere (3680 tegn)
Tro, håb eller frygt?
10. september 2001
Screeninger imod alvorlige sygdomme lyder tillokkende, men håbet og drømmene risikerer at blive erstattet af angst (5767 tegn)
DNA-chips og cancer
10. september 2001
DNA-chips bruges til karakterisering af bl.a. forskellige kræftformer med henblik på en målrettet behandling. Metoden kan også bruges som screening i håb om at forebygge alvorlige sygdomme hos hver enkelt af os (8627 tegn)
Problemer med virus-behandling
26. august 2002
Der er mange faldgruber ved brug af biologisk materiale, og nogle af dem kender vi ikke endnu (6254 tegn)
Ris-genomet delvist på private hænder
8. april 2002
Forskere frygter, at adgangen til verdens vigtigste afgrøde bliver begrænset, fordi genomet delvist er på private hænder (5862 tegn)
Hænger i et tyndt strå
8. april 2002
Kløften mellem rige og fattige bliver større og større, men med risens arvemateriale kortlagt er der måske et spinkelt håb for begyndelsen til en udligning (7441 tegn)
Risens indre
8. april 2002
Nye genomer afslører, at mennesket ikke er evolutionens mest komplicerede væsen (3039 tegn)