Universet og vores lille klode

Gigantisk vulkanudbrud fik verden til at gå under for 13.000 år siden
7. oktober 2018
Et kæmpe vulkanudbrud i Tyskland viser, at naturkatastrofer er en vigtig del af vores historie - og peger på, at det samme kan ske igen.

Omstridt opdagelse: Cellens mitokondrier er 50 grader varme
26. januar 2018
Ny opdagelse kan betyde, at årtiers biokemiske målinger skal genvurderes, og det kan føje en helt ny dimension til forståelsen af celler. »Hvis det er rigtigt er det sensationelt,« siger forsker


Hvor kommer saltet i havene fra?
8. oktober 2017
Hvorfor er verdenshavene egentligt salte? Spørg Videnskaben følger saltsporet og giver en nysgerrig læser svar.


Milepæl i polarforskning: Det vrimler med liv under isen
21. august 2014
Gemt væk under 800 meter is på Sydpolen har forskere fundet tusindvis af mikrober, der vidner om et fuldstændig skjult, men udbredt, økosystem. Fundet kan pege på liv i andre ekstreme miljøer på Jorden - og i rummet.

celler

Årets største gennembrud
videnskab.dk 19. december 2008
Tidsskriftet Science har kåret de ti største gennembrud i 2008 - fra cellens mikroskopiske verden over nye superledende stoffer til planeter i fjerne solsystemer.

Polar dinosaur

Antarktis var grønt
Illustreret Videnskab 9. august 2007
Polerne har langtfra altid været dækket af is. Faktisk har de været skovklædte gennem det meste af den sidste halve milliard år. På Antarktis lå der således for ca. 100 millioner år siden en grøn og frodig verden, hvor bla. dinosaurer boltrede sig. Nye fossiler fortæller, hvordan globale klimaforandringer ændrede de gamle økosystemer.

Rumpris når nye højder
15. september 2005
Sidste år gennemførte rumfartøjet SpaceShipOne den første private bemandede rumflyvning og vandt rumprisen Ansari X-Prize på 10 mio. dollars. Nu har en amerikanske miiliardær femdoblet præmien. Men han har også sat kravene mange gange i vejret.
FORSIDE ILLUSTRERET VIDENSKAB NR 14/2005

Det er saltet, der driver klodens hjerteslag
12. juni 2005
Havstrømmene er hele klimaets hjertepumpe og de drives af forskelle i saltholdighed og temperatur. Trods havenes urgamle betydning er vi kun lige begyndt at forstå dem.
En dag uden i går
6. marts 2005
Præsten, George Lemaître, lagde grunden for videnskabens skabelsesberetning - Big Bang.
Jorden flyder på plader
16. januar 2005
Den tyske meteorolog og grønlandsfarer, Alfred Wegener udtænkte i 1912 geologiens pendant til Darwins evolutionslære - teorien om de flydende kontinenter. Selv om idéen i dag er skolelærdom blev den først rigtig accepteret sidste i 1960'erne - længe efter Wegeners død.
Klodens dagbog er skrevet i is
19. september 2004
Som årringe i et træ afslører Grønlands indlandsis lag for lag hemmeligheder om vort klima helt tilbage fra en tid, hvor næsehornene græssede i Jylland. Danske forskere har boret sig ned til 123.000 år før nu og helt nede på bunden gemte der sig en overraskelse.
Römer-satelitten skulle være en gris
6. marts 2004
Römer-satelitten syltes, mens det store udland viser vejen og sender menneskets bedste ven igennem genblenderen
Den Røde Drage letter
19. august 2002
Kinas eget rumprogram vil inden længe sætte en mand på månen som første skridt ud i rummet. Det er prestige, propaganda og et vigtigt skridt imod supermagtligaen, men spændingerne til specielt USA kan dårligt undgås at forværres (6802 tegn)
Rumskib i turbulens
26. november 2001
NASA‘s ledelse af Den Internationale Rumstation, ISS, kritiseres kraftigt og nedskæringer er på vej. Partnere har mulighed for at få større indflydelse på bekostning af amerikanerne (6442 tegn)
Historiens største brag
4. november 2002
BANG sagde det, men hvad var det, der rystede kloden den dag i 1908 i det mørke Sibirien? (8154 tegn)
Miljøets dyre vagthund
11. marts 2002
Europas miljøsatellit skal diagnosticere vores sygemeldte atmosfære og overvåge om Kyoto-aftalen overholdes. Om den er 2,3 mia. euro værd, er et åbent spørgsmål (5606 tegn)
En sød start
25. marts 2002
Gamle himmellegemer indeholder nogle af livets søde molekyler, sukkerstoffer, og de kan have kickstartet livet på Jorden (3192 tegn)