Samfund og videnskab
Tuberculosis Forskere opruster i kampen mod tuberkulose
Illusteret videnskab 11. februar 2010
Tuberkulosebakterien er en oldgammel dræber, som har fulgt mennesket gennem tusinder af år. I øjeblikket udgør nye ekstremt resistente bakterie-stammer en stor global trussel mod folkesundheden. Men måske er der hjælp på vej. Mange nye medikamenter mod sygdommen er under udvikling.
Foto: James Nachtwey
Altinum Afgrøder åbenbarer forløber til Venedig
videnskab.dk 31. juli 2009
Italienske forskere har fra luften kortlagt den vigtige romerske by Altinum, der regnes som forfader til Venedig.Byen ses som enestående detaljerede mønstre i de overliggende marker og afslører, at romerne længe inden Venedig beherskede lagunen.
Et årvågent samfund?
9. september 2004
Overvågningsteknologierne udvikler sig hastigt i en medieskabt stemning af vold og terror.Teknologierne smelter sammen til overvågningsorakler, der kan forudsige ulykkerne og forbrydelserne inden de sker. Historien viser dels, at video-overvågningen ikke er en mirakel-kur der får kriminaliteten til at gå væk, dels at kameraernes oprindelige formål skrider.
Humanismen er i opløsning
22. august 2004
Bioteknologien er en af de vigtigste drivkræfter i en opbrudstid, der er i fuld gang med gennemgribende at forandre vores samfund, kultur og syn på det at være menneske, siger professor i sociologi og antropologi, Karin Knorr Cetina
Hvornår flyver grisene? - en status rapport for BIOSAM
juni 2004
Et af de mest kontroversielle felter indenfor bioteknologisk forskning har været transplantation af organer fra genmanipulerede dyr til mennesker. Indenfor de sidste to år er det lykkedes at fremstille såkaldte knockout grise, der ses som et vigtigt skridt på vejen mod dyrkning af griseorganer til mennesker. Men samtidig har fokus på sygdomme som AIDS, SARS og Ebola, der med stor sandsynlighed er overført fra dyr til mennesker, sat store spørgsmålstegn ved sikkerheden. Med kort varsel har investorer og sponsorer i industrien trukket følehornene til sig. Fra at kliniske forsøg blev udråbt som nært forestående, er der i dag ingen, som kan se dem i horisonten. Nu bliver der satset på stamcelleforskning. Forskningen indenfor feltet er svundet kraftigt ind i den vestlige del af verden, men nybrud kan vise sig fra nationale forskningsprogrammer i Kina og Sydkorea.
Den ny oplysningstid
27. marts 2004
De moderne naturvidenskaber er i krise, men dialog på alle niveauer
som ugens konfrontation i Genova kan vise en åbning
Vi lever i angstens tidsalder
april 2004
Siden 11. september er overvågningen af borgerne steget kraftigt og det handler ikke kun om at holde vagt. Nu analyseres vores adfærd også
Enestående angreb på brystkræft
Februar 2004
Kræftens Bekæmpelse laver en totalsatsning mod brystkræft, der skal være model for bekæmpelsen af alle cancerformer. Organisationens forskningschef, professor Julio Celis, fortæller, at det koordinerede angreb på brystkræft forpligter mange forskere og samarbejdspartnere i mindst ti år.
Børn kan ikke bestilles
December 2003
Kunstig befrugtning ændrer vores opfattelse af børn fra en gave til en ting, vi har krav på. Det mener den berømte britiske filosof Lady Mary Warnock.
Miljøets Judas - linselusen Lomborg
19. november 2001
Bjørn Lomborgs opsigtsvækkende ‘det går godt‘-påstande er fup, siger to af verdens mest anerkendte tidsskrifter. Men i offentligheden nager tvivlen. (8294 tegn)
De ser os alle
9. september 2002
Bin Ladens største slag mod USA er måske den øgede overvågning på bekostning af borgerrettigheder (3000 tegn)
Terrorlove brugt mod student
31. august 2002
Lemfældig omgang med ‘potentielt‘ bio-terrormateriale har givet en 26-årig universitetsstuderenede æren af at blive den første, som anklages efter den nye amerikanske anti-terrorlov (3824 tegn)
Terror driver overvågning frem
1. oktober 2001
Overvågningssamfundet rykker nærmere i USA, hvor terrorramte politikere er klar til at udnytte de seneste teknologiske landvindinger (4028 tegn)
Forskere gør oprør mod forlag
20. september 2001
Forskningsbiblioteker og institutioner verden over er presset økonomisk af stadigt voksende priser på tidsskrifter. 27.700 forskere verden over vil nu boykotte dyre tidsskrifter (3637 tegn)
‘Jeg Carl Djerassi opfandt p-pillen‘
12. november 2001
Pillens fader mener, at verden er af lave, og at forskerne gør alt for lidt ved det. Han er selv stoppet med kemien og laver nu teater om videnskab (9374 tegn).
Nobels glorie falmer
8. maj 2002
Nobelprisernes enorme prestige er ikke dalet trods eksempler på urent spil (4378 tegn)
Dynamit og ære i 100 år
15. oktober 2001
Nobelpriserne er stadig de mest prestigefyldte overhovedet (3108 tegn)
Rotter på loftet
13. maj 2002
Fjernstyrede rotter skal ikke redde nødstedte mennesker, de skal redde forskernes budgetter. Fri fantasi er et udbredt fænomen i videnskabelige artikler (5862 tegn)
Forskerne bruger kræfterne på at slås
4. februar 2002
En vaccine imod aids ligger ikke lige om hjørnet. De store bekyldes for at spilde kræfterne i indbyrdes kappestrid (4344 tegn)
Kortsigtet velfærd koster
6. marts 2002
Regeringens nedskæringer på forskningsområdet betyder, at Danmark på længere sigt taber produktivitetsevne. Beregninger viser, at der skal investeres to til fire gange så meget som nu for at nå størst mulig velfærd (6568 tegn)
Er penge til forskning blevet glemt i Foghs regnestykke?
15. april 2002
Selv om regeringen næsten skal fordoble den offentlige forskningsindsats, er området ikke et indsatsområde for næste år (4341 tegn)
Homo zapiens lever
17. september 2001
Universiteterne råber op, men de unge homo zapiens vil hellere se tv (3201 tegn)
Økologisk landbrug er en fordel
10. juni 2002
Den sunde fornuft omkring økologisk landbrug er blevet videnskabeligt underbygget i en schweizisk undersøgelse (2820 tegn)