Stamceller og FREMTIDENS medicin
stamceller Hudceller bliver til nerveceller
Illustreret Videnskab 2. juli 2009
Med en nærmest magisk forvandling af syge kvinders hudceller til helt friske nerveceller er forskerne nu tæt på drømmen om at kurere dødssyge patienter med deres egne celler. På ganske kort tid har en række succeser bragt stamcelleforskningen ind i en helt ny æra.
Karl Merk
Kirurger giver landmand to nye arme
illustreret videnskab 30. april 2009
Den tyske landmand Karl Merk har som den første i verden fået to nye arme via en dobbelt transplantation. Den komplicerede operation er det seneste resultat af en bemærkelsesværdig udvikling i transplantationsteknikken.
Virus angriber dødelig hjerne tumor Virus kan helbrede dødelig hjernekræft
illustreret videnskab 22. januar 2009
En genmanipuleret virus fra køer kan blive det første effektive middel mod ondartet kræft i hjernen og andre steder i kroppen. Lovende forsøg på mus har vist, at virussen finder og udrydder kræftceller som et målsøgende missil uden at skade raske celler.
Ebola virus Livsfarlig virus er blevet håndtam
Illustreret VIdenskab 27. november 2008
Nu kan forskerne endelig nærstudere ebolavirussen uden risiko for smitte og derved finde de vacciner og den medicin, der så desperat er brug for. Det er nemlig lykkedes at tæmme den ekstremt smitsomme og dødsensfarlige virus - blot ved at fjerne et enkelt gen.
Pressen fældede Hwang
15. januar 2006
Sagen mod den sydkoreanske stamcelleforsker Hwang, der snød hele verden med sine forbløffende - og falske - resultater viser, at forskerne selv har svært ved at holde justits i egne rækker. Problemet vokser i takt med, at der bliver mere og mere forskning.
Cellen - et lille bitte hverdagsmirakel
8. maj 2005
Disse forunderlige små størrelser er bag det hele fra tanken til lugten af sved. Der gik over 200 år fra man så den første celle til man indså at cellerne er livets fundamentale enhed. I dag ved man at alle klodens celler opstod fra en og samme urcelle.
Hjernen skal genopbygge sig selv
9. december 2002
Anders Björklund fra Wallenberg Neurocenter bruger stamceller fra aborter til at reparere hjernen. Han håber, at en stamcellekultur vil afløse aborterne inden længe (7897 tegn)
Kan de gendanne os?
9. december 2002
Idéen om terapeutisk kloning er forældet. I stedet sætter forskerne deres lid, flid og penge på stamceller (6112 tegn)
Mand eller mus?
9. december 2002
Hvordan kan man afgøre, om en stamcelle kan det hele? Bland den med mus, siger forskere (2844 tegn)
En gang til for...
23. januar 2003
Leder
Det er svært, men politikerne kan roligt belave sig på flere etiske dilemmaer i fremtiden. Der er brug for handlekraft, eftertænksomhed ja, men ikke en unødig trækken i langdrag.
De embryonale stamcellers potentiale bør afprøves nu (5100 tegn)
Evig ungdom
07. januar 2002
Brugen af humane embryoer ryster stadig verden trods goderne (3216 tegn)