Samfund og videnskab
Kæmpeprojekt: Alt liv i de danske have skal kortlægges med DNA-test
21. august 2018
Alt, hvad der svømmer forbi Danmarks mere end 8.000 km kystlinje, vil forskerne nu kortlægge. Lige fra mikroskopiske bakterier til gigantiske hvaler.
Test dig selv: Er du typen, der vil vide, om du bliver syg i fremtiden?
3. marts 2018
Om vi vil kende vores skæbne, varierer meget, men vi mennesker kan groft inddeles i fem typer. Her kan du teste, hvilken type du er.
De næste antibiotika-mirakler kan findes blandt myrer
7. februar 2018
De små dyr kan måske endda lære os, hvordan vi undgår, at sygdomme bliver resistente.
Antabus kan bekæmpe kræft
6. december 2017
Nyt, dansk studie viser, at det velkendte stof antabus, der i 60 år er blevet brugt som behandling af alkohol-afhængighed, formentlig også kan bruges til behandling af kræft.
Oldtidens boligmarked afslører: Uligheden i Europa begyndte for 11.000 år siden
15. november 2017
Et studie af 64 arkæologiske lokaliteter viser, at samfundets økonomiske ulighed begyndte med agerbruget for 11.000 år siden og voksede sig større i Europa og Asien end i Amerika - formentlig pga. kvæg og heste.

Dør man øjeblikkeligt ved halshugning?
8. november 2017
Hvis hovedet ryger af øjeblikkeligt som i guillotinen, kan hjernen så leve videre og registrere sine omgivelser i flere minutter?

'Supermalaria' truer, men danskere står klar med et forsvar
2. november 2017
En dansk ph.d.-studerende udvikler sammen med kolleger en smart metode til at overvåge spredningen af resistente malariaparasitter.
Papir, velcro og snor er de nyeste våben mod malaria
10. januar 2017
Med en superbillig hånddrevet centrifuge af papir, snor og velcro kan et vigtigt videnskabeligt redskab komme ud af laboratoriet og hjælpe diagnose af malariapatienter i områder langt fra infrastruktur og elektricitet.
Havvindmøller kan være en alvorlig trussel mod rovfugle
28. december 2016
Nye studier ved den danske havmøllepark Rødsand viser, at rovfugle tiltrækkes af vindmøllerne, og faren for kollision er større end hidtil antaget. Placering af fremtidige havmølleparker skal måske tage hensyn til fuglenes trækkorridorer.

Danskere afslører havets ukendte liv med en dunk vand
16. november 2016
Danske forskere har fundet en ny metode, der gør dem i stand til at kortlægge dyrelivet dybt nede i oceanerne - ganske enkelt ved at hive en dunk vand op af havet og analysere DNA'et i den.

Neandertalsex gjorde os immune og gav os allergi
7. januar 2016
Ny forskning viser, at hulesex med neandertalere gav vores immunforsvar en vigtig opgradering, men bagsiden af medaljen er allergi.

Vi er på nippet til at kunne ændre menneskets gener - skal vi gøre det?
4. december 2015
Skal vi redigere i menneskets gener, så vi undgår arvelige sygdomme? Skal vi lave designerbabyer, fordi vi kan? På et hasteindkaldt møde har topforskere brugt de seneste dage på at diskutere, hvad vi skal stille op med en banebrydende genteknologi, som pludselig ligger for vores fødder.
Danmarks næste superstjerner på forskningshimlen
Politiken 7. oktober 2014
1 milliard skattekroner lander på 12 elitecentre, hvor forskerne nu kan arbejde med deres drømmeprojekt i op til 10 år. En af dem er den klassiske arkæolog Rubina Raja.
Her er pdf af nyhed og portræt i Politiken.

Tema: Hjemmetest
Teknologirådet 25. oktober 2011
Introduktion: Udviklingen af medicinske testmuligheder, som kan foretages af enhver, foregår hurtigere end udviklingen af den viden, der skal til for at forstå resultaterne. Teknologirådets aktuelle projekt ’Test dig selv’ offentliggøres 25. oktober 2011, og selvtests er derfor også i e-magasinet Teknologidebats fokus i denne udgave.
4 artikler: Overblik, Interview, Samfund og den skæve om hvordan Nefertiti og de gamle ægyptere selvtestede graviditet ved at tisse på korn. Spiring=Graviditet. Og det virker!
Epidemi De nye plager
Illustreret Videnskab 4. november 2010
Vi står foran helt nye epidemier af sygdomme fra de fattige lande. Hiv, sars og fugleinfluenza var kun de første. Drømmen om at vinde krigen mod mikrober er bristet, og et nyt billede tegner sig: Mennesket er en del af et stort økosystem, som nye mikrober konstant vil angribe.
Nye livsformer skal redde Jorden
Illustreret Videnskab 28. maj 2010
Den berømte genforsker Craig Venter har gjort, hvad der for få år siden virkede umuligt: at bygge en kunstig organisme med et special- designet arvemateriale. Det baner vej for kunstige livsformer, der kan skabe nye grønne brændstoffer, udvikle revolutionerende medicin og suge CO2 ud af atmosfæren.
Tuberculosis Forskere opruster i kampen mod tuberkulose
Illusteret videnskab 11. februar 2010
Tuberkulosebakterien er en oldgammel dræber, som har fulgt mennesket gennem tusinder af år. I øjeblikket udgør nye ekstremt resistente bakterie-stammer en stor global trussel mod folkesundheden. Men måske er der hjælp på vej. Mange nye medikamenter mod sygdommen er under udvikling.
Foto: James Nachtwey
hjerte Atombomber afslører at hjertet fornyer sine celler
videnskab.dk 3. april 2009
Radioaktivt nedfald fra atombomber hjælper svenske forskere til at løse en gammel gåde: hjertet kan forny sine celler. Det kan få stor betydning for behandling af hjerteanfald.
Kroppen skal helbrede sig selv
26. april 2007
Forskere har knækket en af de vigtigste gåder omkring hiv, nemlig hvorfor det ikke lykkes immunforsvaret at få has på virus. Opdagelsen kan føre til ny lovende behandling.
Forskere afslører bakteriernes våben
2. februar 2007
Nyt gennembrud i kampen mod resistente bakterier.
Amerikanske kemikere har afsløret en snedig strategi, der gør bakterier i stand til lynhurtigt at udvikle resistens over for antibiotika. Opdagelsen åbner mulighed for, at forskerne en dag kan udvikle en ny slags medicin, som forhindrer, at bakterierne bliver modstandsdygtige.
Det biologiske ur sat på køl
28. oktober 2006
Det er den ultimative drøm for mange moderne kvinder - sæt det biologiske ur i stå og lev livet - rejser, uddannelser, kærester, jobs, karriere, penge, bolig - og vent med at få børnene til du er klar. Teknologien er her. Frysning af ubefrugtede æg kan udskyde kvindens fertilitet nærmest uendeligt og det kan revolutionere samfundet som p-pillens efterfølger.
Bedre sundhed hvis færre røg
28. august 2006
Det værste ved cigaretter er røgen, ikke tilsætningsstofferne, vurderer eksperter.
RFID med brugerkontrol
15. juni 2006
Den nye digitale og radiobaserede stregkode, RFID, er på vej og om 10-15 år er alle ting mærket med RFID
Terrornetværk i cyberspace (PDF)
29. maj 2006
Europas terrorister er selvbestaltede og ikke udsendt af Al Qaeda. Spørgsmålet er om antiterrorpakken matcher de nye terrorudfordringer?

RFID - muligheder og trusler
6. april 2006
Bittesmå computerchips med en indbygget antenne er hastigt ved at blive en af de mest kontroversielle teknologier i vores allesammens hverdag.
RFID (Radio Frequency IDentification) er en teknologi til at identificere objekter på en enkel måde uden at skulle røre objektet. RFID-mærket (eller tag'et) indeholder en antenne og en chip med informationer, der på få millisekunder kan skannes af en læser via radiobølger. RFID spåes for alvor at slå igennem som en moderne stregkode i forsyningskæden fra producent til butik. Her er der så store muligheder for effektiviseringer og mindskning af svind, at antallet af RFID-tags forventes at eksplodere i de nærmeste år.
Men RFID har en bagside - modsat stregkoder kan de aflæses af tredjeperson på afstand og uden at man ved det.

Inspirationsmateriale til perspektivværksted i TeknologiRådet den 6. april 2006:
* Indledning
* 8 artikler

Skatkammer
12. august 2005
Moderne satelitteknologi åbenbarer teksten på tusinder af hidtil ulæselige papyrus. De ormædte tekster giver adgang til nye værker af antikkens mestre og dokumenter, der fortæller om oldtidens dagligliv.
Danmark i krig: Payback time
15. maj 2005
Dansk forsvarsindustri er på vej ind i den internationale elite efter Danmark har skrevet under på en venneaftale med Pentagon. Det smitter af på de danske forskningsmiljøer.
Danmark i krig - Payback time
15. maj 2005
* Håndholdt sporhund
* Bioterror og vacciner
* Krigsspil
* Stealth choppers
Hjemmefødsel - for tarmens skyld
1. maj 2005
Amerikanske forskere har fundet ud af at vores tarmflora er langt mere sammensat end hidtil antaget. Tarmen er et stort og kompliceret økosystem med enorm indflydelse på vores helbred og velvære.
8 årige piger med bryster (PDF)
23. marts 2005
Pubertetsalderen er faldet hos amerikanske piger og forskerne ser det som et dårligt tegn for folkesundheden. Sammenhæng mellem tidlig menstruation og brystkræft vækker bekymring. Puberteten er en kompliceret og sammensat affære, hvor hormonlignende stoffer og mange andre faktorer kan påvirke udviklingen.
Ingen kender den præcise årsag, men i dag har forskerne mistanke om at lokomotivet bag den tidlige pubertet er fedmeepidemi forårsaget af junkfood og usund livsstil.
Fedme epidemien har også ramt Danmark, blot senere end USA. I de sidste 30 år er de danske piger begyndt puberteten omkring 11 år, men danske læger aner de første tegn på, at puberteten bliver tidligere.
På vej mod biometriske pas (PDF)
25. januar 2005
Eksperter ser risiko for at overvågning og identitetstyveri øges. Ny teknologi med fingeraftrykslæsere og ansigts-genkendelse ligger bag sikkerheden i de nye EU pas, som Danmark og de andre EU lande har travlt med at indføre. Biometri skal sikre passene mod forfalskning og er som sådan et led i den internationale terrorbekæmpelse.
Chip implanteret i patienter
29. december 2005
Chip implanteret i kroppen skal fremover advare patienter og læger når det er tid til at tage sin medicin. I London er de første forsøg på patienter gået igang
Forbrydelser i en ikke-eksisterende verden
2. december 2005
Virkelige forbrydelser i en ikke-eksisterende verden, hvor mennesker af den virkelige verden slaver 12 timer i døgnet for sulteløn for at fylde millioner af dollar i lommerne på vestens cyber-bagmænd. Cyber-verdenens kriminalitet er på overfladen latterlig, men det er en verden med en årsomsætning på over en milliard dollar og et spil om ikke-eksisterende ting, der allerede har ført til mord.
Big Brother passer på dig - Ny software forebygger både forbrydelser, ulykker og terror
2. september 2004
En hær af kameraer overvåger os som aldrig før. Målet er større sikkerhed, men vagtfolkene har hverken tid eller overskud til konstant at holde øje med de mange skærme. Nu står ny intelligent software klar til at tage over.
  Artikler indtil 2005